Sinice: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Odebrán 1 bajt ,  8. 1. 2024
bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
 
Řádek 3: Řádek 3:


==Klasifikace==
==Klasifikace==
Sinice lze zařadit do skupiny [[Organismus|organismů]], známých jako plankton. Za plankton jsou obecně označované drobné, ve [[Voda|vodě]] se volně vznášející, organismy. Tato obsáhlá skupina je dále rozdělena na fytoplankton a zooplankton. Sinice díky jejich schopnosti fotosyntézy patří spolu s řasami do skupiny fytoplanktonu. Pokud je fytoplanktonu ve vodě přítomno větší množství, vytvoří se v ní tzv. [[vegetační zákal]]. I když zákal ve vodě může mít různé příčiny a nemusí nutně znamenat vyšší množství fytoplanktonu, vždy poukazuje na sníženou [[kvalitu vody]]<ref name=":1">Sinice a koupání v přírodě. ''Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny'' [online]. Brno: CCT [cit. 2019-03-18]. Dostupné z: <nowiki>http://www.sinice.cz/index.php?pg=aktivity--popularizacni-cinnost--sinice-koupani-v-prirode</nowiki></ref>.
Sinice lze zařadit do skupiny [[Organismus|organismů]] známých jako plankton. Za plankton jsou obecně označované drobné, ve [[Voda|vodě]] se volně vznášející, organismy. Tato obsáhlá skupina je dále rozdělena na fytoplankton a zooplankton. Sinice díky jejich schopnosti fotosyntézy patří spolu s řasami do skupiny fytoplanktonu. Pokud je fytoplanktonu ve vodě přítomno větší množství, vytvoří se v ní tzv. [[vegetační zákal]]. I když zákal ve vodě může mít různé příčiny a nemusí nutně znamenat vyšší množství fytoplanktonu, vždy poukazuje na sníženou [[kvalitu vody]]<ref name=":1">Sinice a koupání v přírodě. ''Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny'' [online]. Brno: CCT [cit. 2019-03-18]. Dostupné z: <nowiki>http://www.sinice.cz/index.php?pg=aktivity--popularizacni-cinnost--sinice-koupani-v-prirode</nowiki></ref>.


==Výskyt==
==Výskyt==
Neregistrovaný uživatel
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu