Příklady projektů Hnutí pro změnu: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 38: Řádek 38:


U skupiny, která kombinuje dobrovolníky a placené zaměstnance, vždy hrozí riziko vyhoření, a proto je důležité dobře vyvažovat čas a energii. Skupina shledala velmi užitečnou program zlepšování zdraví dle příkladu Transition Network, a pořádá „pečovatelské výměny“ s jinými místními skupinami, kdy se vzájemně navštěvují, aby se podpořily a postaraly se o sebe navzájem. Měsíční setkání jsou neformální, začínají Check-inem a zahrnují společné jídlo.
U skupiny, která kombinuje dobrovolníky a placené zaměstnance, vždy hrozí riziko vyhoření, a proto je důležité dobře vyvažovat čas a energii. Skupina shledala velmi užitečnou program zlepšování zdraví dle příkladu Transition Network, a pořádá „pečovatelské výměny“ s jinými místními skupinami, kdy se vzájemně navštěvují, aby se podpořily a postaraly se o sebe navzájem. Měsíční setkání jsou neformální, začínají Check-inem a zahrnují společné jídlo.
==Příklady úspěšných projektů==
===Stavět na jedinečném místním kulturním dědictví: Transition Town Peterborough, Kalifornie===
Každoroční jarní trh pro alternativní a přírodní zdravotníky a jejich lokálně vyráběné produkty.
*'''Měsíc místních potravin''': Ve spolupráci s organizací Farms at Work a v rámci grantu z fondu Ontario Greenbelt Fund na rok 2017 poskytly akce pořádané v tomto měsíci spotřebitelům řadu příležitostí ke zlepšení jejich potravinové gramotnosti tím, že se dozvěděli o místních potravinách: jak je najít, jak se vyrábějí a zpracovávají, jak je připravit a jak si vybrat udržitelnější potraviny.
*'''Purple Onion Festival''': Každoroční zážitek z místní kulturní akce, která ukazuje, jak místní potraviny a místní ekonomika (podpořená místní měnou) přispívají k větší odolnosti komunity vůči změně klimatu. Zahrnuje setkání majitelů elektromobilů. Festival je odbytištěm pro místní zemědělce, baviče, umělce a další prodejce. Naplňuje komunitní plán udržitelnosti tím, že ukazuje, jak jsou místní zemědělství a potraviny zásadní pro udržitelnost a jak představují významnou příležitost pro hospodářský rozvoj.
*'''Fórum dovedností pro změnu''' zve občany ke sdílení široké škály dovedností odolnosti a adaptace, rozvíjených např. při výrobě chleba, pěstování/sběru jedlých divokých potravin, zeleném stavění atd. Fórum je od počátku vedeno v rámci sociálně inkluzivní politiky „pay-what-you-can“ ve výši 5 dolarů Cdn nebo KL's (místní měna) a je mu dodávána energie dobrovolnictvím, prostřednictvím studentského sdružení pro místní udržitelnost Trent University.
===Oslava jedinečné místní kultury: Salies en Transition, Francie. Místní obyvatelstvo: 5,500 obyv.===
Veletrhy výměny semen, na které byli lidé vyzváni, aby přinesli semena tradičních odrůd k výměně. Uspořádali jich už 13 – rozdává se zde více než 80 odrůd osiva. Lidé na výměnné akce cestují ze značné vzdálenosti. Názvy rostlin jsou uváděny ve francouzštině, latině a béarnštině. Lidé jsou povzbuzováni k tomu, aby mluvili v béarnštině, přičemž starší lidé, kteří ji ještě ovládají, jsou jim k ruce, aby jim pomohli.
Salies en Transition také vytvořilo zahradu „Lo Casau“ na pozemku o rozloze 3000 metrů čtverečních v areálu bývalého nádraží, na pozemku, který dal k dispozici starosta města. Čtyři ze záhonů obhospodařuje místní škola pro hyperaktivní děti. Škola, která nabízí odborné vzdělávání pro mladé lidi se speciálními potřebami, pěstuje na zahradě také zeleninu ... jsou zde také umístěny 4 dřevěné nádoby u domova pro seniory, jako terapeutický projekt.
Zahrada je vnímána jako model rozmanitosti v různých oblastech: rostliny, generace, potřeby a schopnosti, jazyky. Různorodost je pro Transition skupiny důležitá, je jedním z charakteristických rysů odolnosti. Salies en Transition jsou první skupinou, která spojuje pokles přírodní rozmanitosti (hledisko genetické diverzity, semen) se ztrátou původních jazyků. Odhaduje se, že každých 14 dní zanikne jeden jazyk a že do roku 2100 zanikne téměř polovina ze 7 000 jazyků, kterými se na světě mluví.
===Venkovská muzea: Zhodnocení kulturních specifik každého regionu[1]===
Úloha muzeí při formování sociálního a ekonomického prostředí se neomezuje pouze na města. Mnohá muzea ve venkovských oblastech pomáhají utvářet venkovské komunity, které se díky své odlišnost stanou turistickými cíli. Některým muzeím se podařilo shromáždit hmatatelné projevy kultury a tradic specifických pro určitou oblast nebo komunitu.
==== '''Muzea jako komunitní centra''' ====
Kromě toho, že muzea lákají k návštěvě svých sbírek a ke vzdělávacím aktivitám, mohou sloužit jako prostor pro veřejné debaty a komunitní setkání a mohou být propojena s poznávacími stezkami vedoucími z muzea za poznáním místní krajiny.
==== '''Reakce na demografické změny''' ====
Některé (dříve venkovské) oblasti zaznamenaly v nedávné době také nárůst počtu obyvatel v důsledku jejich migrace z měst; mohou tak být nyní považovány spíše za příměstské. V takových místech mohou muzea přispět k diverzifikaci aktivit (stejně jako ve městech), protože profil obyvatel venkova, kteří se účastní kulturních a uměleckých akcí, je podobný profilu obyvatel měst.
==== '''Podpůrná partnerství''' ====
Finanční zdroje jsou často obtížně dosažitelné, lidské zdroje nejsou snadno dostupné a otevírací doba muzeí je obvykle sezónní a omezená. Venkovská muzea, zejména v oblastech bez významného turistického ruchu, se musí více spoléhat na sdružování různých organizací (cíle, prostředky, zázemí), pořádání společných výstav a podporu dobrovolníků. Mohou také těžit z nových technologií a vytváření sítí s většími muzei v sousedních městech nebo na mezinárodní úrovni.
==== '''Příklady venkovských muzeí''' ====
Založení Museo delle Maschere Mediterranee di Mamoiada na Sardinii v Itálii nejen zvýšilo turistickou atraktivitu vesnice Mamoiada, ale přineslo také změnu ve vnímání vlastního území místními obyvateli. To pak vedlo ke snížení emigrace místních obyvatel – založení muzea tak lze považovat za úspěšný případ udržitelného rozvoje komunity, v němž muzeum hrálo ústřední roli.
Muzeum Baksı v Turecku si klade za cíl vdechnout nový život a stimulovat ekonomiku regionu Bayburt, který je jedním z tureckých regionů nejvíce postižených úbytkem obyvatelstva v důsledku emigrace. Muzeum spojuje sbírku současného umění tvořenou díly předních umělců se sbírkou lidových obrazů a originálními ukázkami místních řemesel. Cílem je vytvořit originální centrum kulturní interakce, z níž mají prospěch umělci a badatelé, oživit kulturní prostředí ztížené odlivem obyvatelstva a přispět k udržitelnosti kulturní paměti.<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Baksı
| periodikum = baksi.org
| url = http://baksi.org/
| jazyk = en
| datum přístupu = 2022-01-23
}}</ref>
[[Soubor:Hnutí pro změnu 1.png|náhled|267x267pixelů]]
[[Soubor:Hnutí pro změnu 2.png|náhled|Příklad: Australská galerie pod širým nebem – Public Silo Trail]]
„Šance pro úzce spjaté komunity Wheatbeltu a Great Southern vybudovat kulturní turistiku s pomocí umění, které zaujme a které vyjadřuje pracovní morálku a odolnost regionů ... Tyto zajímavé malby na věžích vybízejí k bližšímu seznámení a prozkoumání regionu, k cestě po stopách místní kultury, a k návštěvě některých z nejpřívětivějších a nejpřízemnějších zemědělských komunit Západní Austrálie.“
„Nástěnná malba sila byla jako kouzlo a město se prostě zvedlo. Všichni s ní souzní, podporují ji. Prostě to pozvedlo energii města.“<ref>{{Citace elektronického periodika
| titul = Public Silo Trail {{!}} FORM
| periodikum = www.form.net.au
| url = https://www.form.net.au/case-study/public-silo-trail
| jazyk = en
| datum přístupu = 2022-01-23
}}</ref>
<references />
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu