Globální změna klimatu: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
m (→‎Odkazy: typo)
Řádek 5: Řádek 5:


== Hrozby a perspektivy ==
== Hrozby a perspektivy ==
Je jisté, že nejméně příští 2–3 desetiletí emise CO<sub>2</sub> i dalších plynů globálně porostou. Předpokládané oteplení, i když se nezdá příliš dramatické (o desetiny až jednotky °C), může mít velmi vážné následky pro celou pozemskou biosféru a pro mnohé lidské činnosti. Nejde totiž jen o oteplení, ale o celkovou změnu klimatu, změnu celého klimatického režimu, který představuje velmi jemně vyvážený systém se dvěma velkými subsystémy, atmosférou a oceány, a mnoha dalšími menšími subsystémy (např. oblaka, vodní srážky, biosféra). Změna klimatu může mimo jiné ovlivnit směr a rychlost mořských proudů nebo monzunů, což by mělo pro lidstvo katastrofální následky. Téměř určitě bude provázena častějším výskytem extrémních situací: horkých období, ale i mrazů, silných větrů a dešťů či období such. Zvláště významný bude vliv na srážky, které v některých oblastech mohou významně poklesnout, jinde naopak vzrůst. V kombinaci s oteplením se mohou výrazně změnit i říční průtoky.
Je jisté, že nejméně příští 2–3 desetiletí emise CO<sub>2</sub> i dalších plynů globálně porostou. Předpokládané oteplení, i když se nezdá příliš dramatické (o desetiny až jednotky °C), může mít velmi vážné následky pro celou pozemskou biosféru a pro mnohé lidské činnosti. Nejde totiž jen o oteplení, ale o celkovou změnu klimatu, změnu celého klimatického režimu, který představuje velmi jemně vyvážený systém se dvěma velkými subsystémy, atmosférou a oceány, a mnoha dalšími menšími subsystémy (např. oblaka, vodní srážky, biosféra). Změna klimatu může mimo jiné ovlivnit směr a rychlost mořských proudů nebo monzunů, což by mělo pro lidstvo katastrofální následky. Téměř určitě bude provázena častějším výskytem extrémních situací: horkých období, ale i mrazů, silných větrů a dešťů či období such. Zvláště významný bude vliv na srážky, které v některých oblastech mohou významně poklesnout, jind ahoj? ja jsem DAvid V kombinaci s oteplením se mohou výrazně změnit i říční průtoky.


[[Soubor:GW01.jpg]]
[[Soubor:GW01.jpg]]
Řádek 59: Řádek 59:
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas Greenhouse gas na anglické Wikipedii]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas Greenhouse gas na anglické Wikipedii]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change Climate change na anglické Wikipedii]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change Climate change na anglické Wikipedii]
*Stránky Libora Kukliše: [http://gnosis9.net/ Gnósis]. Jak si ověříte '''[[Věrohodnost informačních zdrojů|spolehlivost informačních zdrojů''']]?
*Stránky Libora Kukliše: [http://gnosis9.net/ Gnósis]. Jak si ověříte '''[[Věrohodnost informačních zdrojů|spolehlivost informačních zdrojů]]? [[Kategorie:Ovzduší]] [[Kategorie:Zemědělství a lesnictví]] [[Kategorie:Klima]] [[Kategorie:Antropogenní rizika]]'''
[[Kategorie:Ovzduší]]
[[Kategorie:Zemědělství a lesnictví]]
[[Kategorie:Klima]]
[[Kategorie:Antropogenní rizika]]
Neregistrovaný uživatel
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu