Náklady na ochranu životního prostředí: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
m
úprava linku
m (úprava linku)
 
Řádek 4: Řádek 4:
== Úvod ==
== Úvod ==


Tak jak se společnost stále vyvíjí, roste také spotřeba [[přírodní statek|přírodních statků]], ty se stávají díky své omezenosti statky ekonomickými, tím dochází ke střetu zájmů jejich využívání mezi jednotlivými ekonomickými subjekty. Většina přírodních statků je statky veřejnými, spolu s aspektem vzácnosti těchto statků vzniká [[problém tragédie obecní pastviny]], čímž dochází k jeho vyčerpávání a v konečném důsledku k poškozování životního prostředí. Využíváním těchto statků vznikají také [[externality]]. Jejich původci tak v případě negativních externalit působí [[ekonomické škody]] nejen sobě, ale i okolním ekonomickým subjektům, ti tak musejí vynakládat různé prostředky, aby tyto negativní dopady eliminovaly, tyto prostředky můžeme nazývat '''náklady na ochranu životního prostředí'''.
Tak jak se společnost stále vyvíjí, roste také spotřeba [[přírodní statek|přírodních statků]], ty se stávají díky své omezenosti statky ekonomickými, tím dochází ke střetu zájmů jejich využívání mezi jednotlivými ekonomickými subjekty. Většina přírodních statků je statky veřejnými, spolu s aspektem vzácnosti těchto statků vzniká problém [[w:cs:tragédie obecní pastviny|tragédie obecní pastviny]], čímž dochází k jeho vyčerpávání a v konečném důsledku k poškozování životního prostředí. Využíváním těchto statků vznikají také [[externality]]. Jejich původci tak v případě negativních externalit působí [[ekonomické škody]] nejen sobě, ale i okolním ekonomickým subjektům, ti tak musejí vynakládat různé prostředky, aby tyto negativní dopady eliminovaly, tyto prostředky můžeme nazývat '''náklady na ochranu životního prostředí'''.


== Definice ==
== Definice ==
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu