Wiki - metodika/Autorské licence/Creative Commons: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
opravy odkazů
m (opravy linků)
(opravy odkazů)
 
Řádek 1: Řádek 1:
Autorská licenční schémata, tvořená americkou neziskovou organizací Creative Commons<ref>viz http://creativecommons.org/, případně http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons</ref> usnadňují autorům, kteří o to mají zájem, dávat svá díla veřejnosti k legálnímu využívání a sdílení. Pro Creative Commons je všeobecně používána zkratka CC.
'''Creative Commons''' jsou autorská licenční schémata, tvořená americkou neziskovou organizací Creative Commons<ref>viz http://creativecommons.org/, případně http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons</ref> usnadňují autorům, kteří o to mají zájem, dávat svá díla veřejnosti k legálnímu využívání a sdílení. Pro Creative Commons je všeobecně používána zkratka CC.


V současné době byla tyto licenční schémata lokalizována<ref>Creative Commons používá výraz "ported"</ref> (tedy nejen přeložena, ale také přizpůsobena místnímu právnímu systému) nejen v prakticky všech ekonomicky rozvinutých státech, ale i v mnoha rozvojových včetně Indie a Číny<ref>podrobný seznam lze nalézt na http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_jurisdiction_ports</ref>.
V současné době byla tyto licenční schémata lokalizována<ref>Creative Commons používá výraz "ported"</ref> (tedy nejen přeložena, ale také přizpůsobena místnímu právnímu systému) nejen v prakticky všech ekonomicky rozvinutých státech, ale i v mnoha rozvojových včetně Indie a Číny<ref>.Podrobný seznam lze nalézt na http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_jurisdiction_ports</ref>  


V České republice došlo k lokalizaci během roku 2009, k oficiálnímu spuštění Creative Commons Česká republika došlo 16. 4. 2009.
V České republice došlo k lokalizaci během roku 2009, k oficiálnímu spuštění Creative Commons Česká republika došlo 16. 4. 2009.
Řádek 21: Řádek 21:




Kombinací těchto šesti prvků je vytvořeno celkem šest typů CC licencí,  jak je přehledně vysvětleno na http://www.creativecommons.cz/licence-cc/.  Použití licencí CC je plně v souladu s českým autorským  zákonem<ref>Vztah cc k české legislativě je objasněn na  http://www.creativecommons.cz/zakladni-informace-o-cc/vztah-cc-k-ceske-legislative/</ref>.
Kombinací těchto šesti prvků je vytvořeno celkem šest typů CC licencí,  jak je přehledně vysvětleno na http://www.creativecommons.cz/zakladni-informace-o-cc/licencni-prvky/.  Použití licencí CC je plně v souladu s českým autorským  zákonem<ref>Vztah cc k české legislativě je objasněn na  http://www.creativecommons.cz/pro-autory/publikace-del/</ref>.


==Vztah oficiálních struktur k Creative Commons==
==Vztah oficiálních struktur k Creative Commons==
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu