Udržitelný rozvoj: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Přidáno 5 143 bajtů ,  31. 12. 2014
doplnění o základní dokumenty
Bez shrnutí editace
(doplnění o základní dokumenty)
Řádek 56: Řádek 56:
== Témata ==
== Témata ==
*[[Historie politiky udržitelného rozvoje]]
*[[Historie politiky udržitelného rozvoje]]
== Dokumenty ==
Teorie udržitelného rozvoje je rozpracována v řadě dokumentů, mezi hlavní patří následující:
==== Deklarace Konference Organizace spojených národů o životním prostředí ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Deklarace Konference Organizace spojených národů o životním prostředí]].''
Dokument, který přijala OSN 16. června 1972 na svém 21. plenárním setkání ve švédském Stockholmu. Konalo se pod názvem Konfererence Organizace spojených národů o životním prostředí (United Nations Conference on the Human Environment) a probíhalo od 5. do 16. června 1972. Stockholmská deklarace je první dokument mezinárodního významu, který přiznává lidstvu právo na zdravé životní prostředí. Deklarace je zároveň základním dokumentem pro další vývoj mezinárodního práva a dalších aktivit v oblasti životního prostředí.
==== Naše společná budoucnost ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Naše společná budoucnost]].''
Světová komise Organizace spojených národů pro životní prostředí a rozvoj ''(United Nations World Commission on Environment and Development - WCED)'' vydala v roce 1987 studii (zprávu) '''Naše společná budoucnost''' (Our common future), která je známá také jako Zpráva Brundtlandové''(Brundtland report)''. Tato závěrečná zpráva je výsledek čtyřleté práce Komise, která probíhala pod vedením norské ministerské předsedkyně Gro Harlem Brundtland v letech 1983 až 1987. Studie byla vydána v roce 1987 nakladatelstvím Oxford University Press. Byla předložena 42. zasedání Valného shromáždění OSN (The General Assembly OSN). Stala se důležitým milníkem ve vývoji ochrany životního prostředí. Zabývá se soudobou environmentální problematikou, etabluje a definuje pojem udržitelného rozvoje ''(sustainable development)'' jako: ,,takový rozvoj, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost budoucích generací naplňovat potřeby své."
==== Deklarace Konference OSN o životním prostředí a rozvoji ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Deklarace Konference OSN o životním prostředí a rozvoji]].''
Po dříve přijaté Stockholmské deklaraci se jedná o další důležitý text mezinárodního významu, který přiznává lidstvu právo na zdravé životní prostředí a  zároveň je stěžejním dokumentem pro následující vývoj mezinárodních aktivit v oblasti životního prostředí. Konference se stala (spolu se svými výsledky) zatím nejdůležitějším počinem OSN v oblasti udržitelného rozvoje. Konference se zúčastnili mimo jiné i představitelé z tehdejšího Českolovenska.
==== Agenda 21 ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Agenda 21]]''.
Programový dokument OSN a jeden ze základních textů udržitelného rozvoje. Je to komplexní dokument, který schválila Organizace spojených národů na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji (UN Conference on Environment and Development - UNCED). Konference se konal 3. - 14. června 1992 v brazilském hlavním městě Rio de Janeiro. ,,U zrodu Agendy 21 v Rio de Janeiru stál za Českou republiku tehdejší československý federální ministr životního prostředí Josef Vavroušek, který vedl naši delegaci.”<sup>[1]</sup> V České republice se daří aplikovat principy Místní Agendy 21 např. v rámci asociace místních správ Národní sítě Zdravých měst ČR.
==== Johannesburgská deklarace o udržitelném rozvoji ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Johannesburgská deklarace o udržitelném rozvoji]]''.
Jeden ze dvou dokumentů udržitelného rozvoje, který přijala OSN na Světovém summitu o udržitelném rozvoji (známý také pod názvem Summit země 2002). Summit se konal v jihoafrickém Johannesburgu v roce 2002 ve dnech 26. srpna - 4. září.
==== Implementační plán ze Světového summitu o udržitelném rozvoji ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Implementační plán ze Světového summitu o udržitelném rozvoji]].''
Navázal na dokumenty z Ria de Janeira (Agendu 21 a Deklaraci konference OSN o životním prostředí a rozvoji). Jedná se o jeden z nejdůležitějších dokumentů mezinárodního významu, který se zabývá nejen teoretickou stránkou udržitelného rozvoje, zhodnocením dosavadních výsledků, ale i obecnými návrhy na jeho praktickou implementaci do národních a mezinárodních strategií udržitelného rozvoje.
==== Budoucnost, kterou chceme ====
''Podrobnější informace naleznete v článku [[Budoucnost, kterou chceme]]''.
Dokument, který byl přijat na Konferenci OSN o udržitelném rozvoji ''(The United Nations Conference on Sustainable Development - UNCSD)'', pro niž se také užívá název ''Rio+20''. Konference se konala ve dnech 20. - 22. června 2012 v brazilském Riu de Janeiru. V dokumentu jsou potvrzeny staré závazky a věnována pozornost konceptu [[w:cz: zelený růst|zelené ekonomiky]].


== Výukové cíle ==
== Výukové cíle ==
Byrokraté, editor
1 523

editací

Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu