Ekofeminismus: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Přidáno 797 bajtů ,  20. 4. 2014
bez shrnutí editace
(Založena nová stránka s textem „'''Ekofeminismus''' (''anglicky: ecofeminism'') je názor na vztah člověka a přírody opírající se omyšlenku, že více než zachování života…“)
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Ekofeminismus''' (''anglicky: ecofeminism'')  
'''Ekofeminismus''' (''anglicky: ecofeminism'') je směr v rámci [[w:cz: feminismus|feminismu]], který poukazuje na analogie mezi diskriminací ženy a přírody v současné [[w:cz: západní kultura|západní kultuře]], snaží se o vedení celospolečenského diskurzu na toto téma a vytvoření harmonické společnosti, které bude vnímat obě pohlaví i přírodu jako rovnocenné složky [[biosféra|globálního ekosystému]].


, který nachází souvislost mezi útiskem žen a vykořisťováním přírody a snaží se o znovuvytvoření rovnováhy mezi člověkem a přírodou. Toto hnutí vzniklo současně s nárůstem feministického a environmentálního hnutí 60. a 70. let. Myšlenky a vnímání obou těchto hnutí ovlivnilo ženy, které nacházely paralely mezi způsobem, jakým se nahlíží na přírodu a na ženy.




Byrokraté, editor
1 523

editací

Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu