Systémová teorie v ekologickém myšlení: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 27: Řádek 27:


* '''Subatomová perspektiva'''
* '''Subatomová perspektiva'''
Nejnižší, nejdetailnější, omezena našimi poznávacími schopnostmi. Obsahuje pouze prvky, např.kvarky (elementární částice, ze kterých se skládají hadrony tj. proton a elektron, leptony a kalibrační bosony). Kvarky, leptony, kalibrační bosony jsou nejmenší částice, ze kterých se skládá hmota Prvek kvark.
Nejnižší a nejdetailnější perspektiva, omezena našimi poznávacími schopnostmi. Obsahuje nejmenší elementární částice (v současné době jsou nejmenšími známými částicemi [[w:cz: kvark|kvarky]], [[w:cz: lepton|leptony]] a [[w:cz: Boson W a Z|kalibračními bosony]] nejmenší známé částice, ze kterých se skládá hmota).
   
   
* '''Atomová analytická úroveň'''
* '''Atomová analytická úroveň'''
Obsahuje pouze prvky, ještě nemluvíme o systému. Atom z řeckého atomos, dále nedělitelný, někde definován jako nejmenší nedělitelná částice (kvarky jsou ale menší). Má atomové jádro, obal, protony a neutrony . kyslík, dusík, uhlík - prvek
Obsahuje pouze prvky, ještě nemluvíme o systému. [[w:cz atom|Atom]] má atomové jádro, obal, protony a neutrony (např. atomy kyslíku, dusík, uhlíku).


* '''Molekulární'''
* '''Molekulární'''
Molekuly jsou nejjednodušší systémy. Molekula je částice složená z atomů nebo iontů. Dělíme na Homomolekulární a hetemolekulární Oxid uhličitý – 3 prvky, žádný subsystém, ale jednoduchý systém. Molekula prvku kyslíku – víc atomů v jednom prvku (''systémem je molekula, prvkem atom kyslíku'').
[[w:cz: molekula|Molekuly]] jsou nejjednodušší systémy. Molekula je částice složená z atomů nebo [[w:cz: iont|iontů]]. Dělíme je na homomolekulární a hetemolekulární. Např. oxid uhličitý – 3 prvky, žádný subsystém, ale tvoří již jednoduchý systém; molekula prvku kyslíku – víc atomů v jednom prvku (''systémem je molekula, prvkem atom kyslíku'').


* '''Buněčná'''
* '''Buněčná'''
Buňka je systém, obsahuje subsystémy jádro, atd (''prvky jsou molekuly'').
[[w:cz: buňka|Buňka]] je systém, obsahuje subsystémy jádro, atd. (''prvky jsou molekuly'').


* '''Orgánová (vč. tkáňová/pletivová)'''
* '''Orgánová (vč. tkáňová/pletivová)'''
Řádek 42: Řádek 42:


* '''Perspektiva Organismu/jedince'''
* '''Perspektiva Organismu/jedince'''
Objektem analýzy je jeden jedinec, člověk nebo kapr nebo sinice. Výjimka jednobuněčný organismus patří i sem.
Objektem analýzy je jeden jedinec (''např. člověk, pes, sinice''). Výjimku tvoří i jednobuněčný organismus, který patří do této analytické úrovně.


* '''Skupinová'''
* '''Skupinová'''
Skupina prvků, skupina kaprů, netřesky na skále, není to celá populace
Skupina prvků, skupina kaprů, netřesky na skále, není to celá populace. Systém je skupina (''např. jedna skupina jelenů'').
Systém je skupina jedna skupina jelenů


* '''Populační/ ekosystémová'''
* '''Populační/ ekosystémová'''
Ekosystém = systém vázaný na určitý geografický prostor, úhrn životních forem v uvažovaném období., v topograficky uvažovaném prostoru, př. opadavé lesy ve střední Evropě
[[w:cz ekosystém|Ekosystém]] systém, který je vázaný na určitý geografický prostor, úhrn životních forem v určitém období, v topograficky uvažovaném prostoru (''např. opadavé lesy ve střední Evropě''). Vymezit tuto úroveň přesně bývá problematické, Jeník<ref> JENÍK, Jan. Ekosystémy: (úvod do organizace zonálních a azonálních biomů). 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 135 s. ISBN 80-246-0002-1.</ref> rozlišuje: mikroekosystém (kaluž vody; populace Běláska na Krokusové louce v Lukášově ), mezoekosystém (např. lokální les), makroekosystém (bukové lesy střední Evropy; populace Jelena evropského v lesích střední Evropy), supraekosystém (přechází do planetární analytické úrovně). Obtížné je klasifikovat také městský ekosystém.
Trochu nesrovnalost, jak to musí být velké, Jeník rozlišuje mikro/mezo/makro/ supraekosystém, kaluž vody mikroekosystém, mezoekosystém krčský les nebo makroekosystém bukové lesy střední Evropy, supraekosystém je už planetární analytický úroveň
Specialita městský ekosystém – obtížné to klasifikovat
Biotické složky:
PROMYSLETE SI: Co je populace jednoho druhu obývající mikro/makroekosystém
Jelen evropský v lesích stř. Evropy – makro
Pstruh duhový v řekách Severní Ameriky – makro
Bělásek na Krokusové louce v Lukášově - mikro
Populace člověka – lidská společnost se promítá do různých typů ekosystému
Prvky petrklíč – vymezeno na analytické úrovni
Česká společnost – uměle vytvořená hranice
 
Různé typy přístupu k vymezení společnosti
formální hranice Češi X Rakušáci
nadmořská výška horalové X lidé z nížin
etnický původ romové X germáni
řazení dle jazykový skupin, genetické informace
abiotické složky:
těžké vymezit hranice, kontinuální přístup
prvek např. přehrada v rámci subsystému vltava a její přítoky


* '''Geosystémová = planetární'''
* '''Geosystémová = planetární'''
Jiné pojmenování supraekosystémová, Moldanova úroveň
Jiné pojmenování supraekosystémová
Pedosféra – dle zeměpisné šířky se dělí na pásma, procesy: horotvorné, tektonika, eroze půdy, desertifikace, chemická degradace půd, zasolování půd, okyselování půd. Důležité umět analyticky uchopit, že kyselé děště se dějí na úrovni atmosféry a pedosféry atd.
'''Pedosféra''' – dle zeměpisné šířky se dělí na pásma, procesy: horotvorné, tektonika, eroze půdy, desertifikace, chemická degradace půd, zasolování půd, okyselování půd. Důležité umět analyticky uchopit, že kyselé děště se dějí na úrovni atmosféry a pedosféry atd.
Atmosféra = plynný obal země, subsystémy troposféra. Procesy srážková činnost, mokrá depozice
'''Atmosféra''' = plynný obal země, subsystémy troposféra. Procesy srážková činnost, mokrá depozice
Hydrosféra – vodstvo, subsystém oceány, jezera, řeky potoky, mokřady (patří i do pedosféry). Procesy vodní koloběh, srážení vody, okyselování vod, eutrofizace, koloběh vody)
'''Hydrosféra''' – vodstvo, subsystém oceány, jezera, řeky potoky, mokřady (patří i do pedosféry). Procesy vodní koloběh, srážení vody, okyselování vod, eutrofizace, koloběh vody)
Kryosféra – zmrzlá voda, subsystém: ledovce, permafrost (pomezí kryosféry a pedosféry je to mezní susbsystém), mořský led,..
'''Kryosféra''' – zmrzlá voda, subsystém: ledovce, permafrost (pomezí kryosféry a pedosféry je to mezní susbsystém), mořský led,..
Biosféra – procesy: fotosyntéza, biologické cykly
'''Biosféra''' – procesy: fotosyntéza, biologické cykly
Subsystémy: biomy (pásma  biosféry s určitým typem podmínek): polární pustina, tundra, tajga, opadavý les, poušť, savana,..
Subsystémy: biomy (pásma  biosféry s určitým typem podmínek): polární pustina, tundra, tajga, opadavý les, poušť, savana,..
Subsystémy druhého řádu – savci, zelené rostliny
Subsystémy druhého řádu – savci, zelené rostliny


* '''Vesmírná'''
* '''Vesmírná'''
Máme omezenou znalost, všechny staré kultury se zajímaly o astrologii (jaká bude úroda, co záplavy, roční období, měsíční procesy), dnes je tvrdá věda – objektivní měření a tak se výzkum vesmíru docela omezuje. Májové a Inkové se o to zajímali, ale dnes to řadíme k esoterice a nebereme to vážně, asi je to špatně, protože oni díky tomu přišli na spoustu vynálezů
Máme omezenou znalost, všechny staré kultury se zajímaly o astrologii (jaká bude úroda, co záplavy, roční období, měsíční procesy), dnes je tvrdá věda – objektivní měření a tak se výzkum vesmíru docela omezuje. Lze identifikovat základní systémy– slunce (základ záření), země (globální ekosystém, subsystémy biosféra, atmosféra). Pro správné praktické využití teorie systémů je klíčová definice analytické úrovně (v jaké je vhodné problém řešit a následně z dané perspektivy analyzovat subsystémy, procesy a prvky). Například [[Globální změna klimatu|Globální změna klimatu]] se řeší na planetární úrovni, systémem je atmosféra, mezi jednotlivé subsystémy patří skleníkové plyny, stratosférická vodní pára, albedo povrchu, procesem je oteplování klimatického systému, mezi prvky patří skleníkové plyny.
Lze identifikovat základní systémy– slunce (základ záření), země (globální ekosystém, subsystémy biosféra, atmosféra
Klaus má argumenty proti UR, protože nemáme informační základnu
 
Pro správné praktické využití teorie systémů je klíčová definice analytické úrovně v jaké je vhodné problém řešit a následně z dané perspektivy analyzovat subsystémy, procesy a prvky. Například [[Globální změna klimatu|Globální změna klimatu]] se řeší na planetární úrovni, systémem je atmosféra, mezi jednotlivé subsystémy patří skleníkové plyny, stratosférická vodní pára, albedo povrchu, procesem je oteplování klimatického systému, mezi prvky patří skleníkové plyny.


== Prostředí ==
== Prostředí ==
Řádek 91: Řádek 67:
Existence systémů je podmíněná jejich existencí v určitém prostředí. Prostředí je systémově relativní stav, prostředí se stává teprve díky systémům, jinak by to byla nerozlišená entita. Je to vzájemný reciproční stav. Na začátku je vždy třeba si definovat prostředí a to právě na základě analyzovaného systému. Například lidské tělo může být jak prostředím (např. pro srdce), systém (v perspektivě jedince), nebo subsystém (pokud analyzujeme společnost). -?
Existence systémů je podmíněná jejich existencí v určitém prostředí. Prostředí je systémově relativní stav, prostředí se stává teprve díky systémům, jinak by to byla nerozlišená entita. Je to vzájemný reciproční stav. Na začátku je vždy třeba si definovat prostředí a to právě na základě analyzovaného systému. Například lidské tělo může být jak prostředím (např. pro srdce), systém (v perspektivě jedince), nebo subsystém (pokud analyzujeme společnost). -?
Při analýze systému nervová soustava (mozek, mícha) – na začátku analýzy je třeba vymezit prostředí, když jsme na analytické úrovni orgánů, tak v tu chvíli je pro orgán nervové soustavy, prostředím lidské tělo. Komplexita jednotlivého orgánu (nervová soustava) tak je to součástí celkové komplexity prostředí, takže komplexita prostředí je vyšší než komplexita systému. Při analýze je důležité správně definovat časovou perspektivu (prostředí se často radikálně mění).
Při analýze systému nervová soustava (mozek, mícha) – na začátku analýzy je třeba vymezit prostředí, když jsme na analytické úrovni orgánů, tak v tu chvíli je pro orgán nervové soustavy, prostředím lidské tělo. Komplexita jednotlivého orgánu (nervová soustava) tak je to součástí celkové komplexity prostředí, takže komplexita prostředí je vyšší než komplexita systému. Při analýze je důležité správně definovat časovou perspektivu (prostředí se často radikálně mění).


=== Vnější prostředí ===
=== Vnější prostředí ===
Řádek 112: Řádek 87:
* Příjem = výdej = steady state, dynamická rovnováha, klimax, množství za rok vytvořené hmoty je prodýcháno živými organimsy
* Příjem = výdej = steady state, dynamická rovnováha, klimax, množství za rok vytvořené hmoty je prodýcháno živými organimsy


S pomocí hranic se mohou systémy uzavírat i otevírat, mění propustnost pro vstupy a výstupy. Vzájemné otevírání a uzavírání systémů a s tím související měnící se propustnost pro různé druhy vstupů a výstupů, můžeme dobře ilustrovat na modelu látkových a energetických vazeb stromového individua. <ref>* JENÍK, Jan. Ekosystémy: (úvod do organizace zonálních a azonálních biomů). 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 135 s. ISBN 80-246-0002-1. Obr. 7. Model látkových a energetických vazeb stromového individua.</ref> U něj jsou vstupy v podobě živin (Oxid uhličitý a sluneční záření, které vstupuje do listů a vede k [[W:CZ fotosyntéza|fotosyntéze]]), výstupy pak tvoří kyslík a voda. Co se týče jeho kořenů a rhizosyntézy, definujeme zde jako živiny kyslík a vodu, na straně  výstupů pak oxid uhličitý.
S pomocí hranic se mohou systémy uzavírat i otevírat, mění propustnost pro vstupy a výstupy. Vzájemné otevírání a uzavírání systémů a s tím související měnící se propustnost pro různé druhy vstupů a výstupů, můžeme dobře ilustrovat na modelu látkových a energetických vazeb stromového individua. <ref> JENÍK, Jan. Ekosystémy: (úvod do organizace zonálních a azonálních biomů). 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 135 s. ISBN 80-246-0002-1. Obr. 7. Model látkových a energetických vazeb stromového individua.</ref> U něj jsou vstupy v podobě živin (Oxid uhličitý a sluneční záření, které vstupuje do listů a vede k [[W:CZ fotosyntéza|fotosyntéze]]), výstupy pak tvoří kyslík a voda. Co se týče jeho kořenů a rhizosyntézy, definujeme zde jako živiny kyslík a vodu, na straně  výstupů pak oxid uhličitý.


Většinou nelze rozhodnout, jestli hranice patří k systému nebo k prostředí (kůže u organismu tvoří - v systémovém myšlení - hranici, která je mimo člověka i prostředí)
Většinou nelze rozhodnout, jestli hranice patří k systému nebo k prostředí (kůže u organismu tvoří - v systémovém myšlení - hranici, která je mimo člověka i prostředí)
Řádek 168: Řádek 143:


Nárůst komplexity  (složitost, resp. míra složitosti systému nebo prostředí) na jednom místě zvyšuje komplexitu prostředí na jiném místě. Je to kvůli sebereferenci. Stav prostředí je dán strukturou systému. Když naroste komplexita v jednom systému, zvětší se celková komplexita.
Nárůst komplexity  (složitost, resp. míra složitosti systému nebo prostředí) na jednom místě zvyšuje komplexitu prostředí na jiném místě. Je to kvůli sebereferenci. Stav prostředí je dán strukturou systému. Když naroste komplexita v jednom systému, zvětší se celková komplexita.


== Časovost systému ==
== Časovost systému ==
Řádek 245: Řádek 219:


=== Homogenní vnitřní dynamika ===
=== Homogenní vnitřní dynamika ===
Tahle dynamika charakterizuje neměnnost nebo tendenci vrátit vše k původnímu stavu. Mohli bychom říci k vlastnímu počátku své existence. Návrat k počátku asi nejdůležitějším principem této dynamiky. Krysa zemře v kanále. Tělo začnou rozkládat destruenti, různé bakterie.  
Tahle dynamika charakterizuje neměnnost nebo tendenci vrátit vše k původnímu stavu. Mohli bychom říci k vlastnímu počátku své existence. Návrat k počátku asi nejdůležitějším principem této dynamiky. Krysa zemře v kanále. Tělo začnou rozkládat destruenti, různé bakterie.  
V Prach jsme a v Prach se obrátíme. To, co jste my, byli jsme my, to co jsme my, budete vy.
V Prach jsme a v Prach se obrátíme. To, co jste my, byli jsme my, to co jsme my, budete vy.
Řádek 348: Řádek 323:


Paměť systému není bezchybná, může nastat mylná anticipace. Krach na Newyorské burze mylná anticipace, tím, že systém zhroutil otevření prostoru pro jiný systém. Lidi se na ulici ale stříleli.
Paměť systému není bezchybná, může nastat mylná anticipace. Krach na Newyorské burze mylná anticipace, tím, že systém zhroutil otevření prostoru pro jiný systém. Lidi se na ulici ale stříleli.


== Systémová diferenciace - interní diferenciace ==
== Systémová diferenciace - interní diferenciace ==
Řádek 368: Řádek 341:


Stejným způsobem jako nahoře se diferencují i v půdních horizontech v podzemí  
Stejným způsobem jako nahoře se diferencují i v půdních horizontech v podzemí  


Jednotlivé typy půd (Jeník), zamyslete se nad diferenciací půdních horizontů, o půdních věcech se moc nemluví, jsou popsány jednotlivé půdní procesy. Ekologická katastofa (výbuch jaderné elektrárny Černobyl), základem jaderné energie je štěpná reakce, předá jádru tolik energie, že se rozdělí, exponenciálně roste, dochází k výbuchu. Jedná se zase o autopoezi. Regulují počet mechanismů. Příklad nárustu systémové komplexity. Postupuje dál až dojde k výbuchu.
Jednotlivé typy půd (Jeník), zamyslete se nad diferenciací půdních horizontů, o půdních věcech se moc nemluví, jsou popsány jednotlivé půdní procesy. Ekologická katastofa (výbuch jaderné elektrárny Černobyl), základem jaderné energie je štěpná reakce, předá jádru tolik energie, že se rozdělí, exponenciálně roste, dochází k výbuchu. Jedná se zase o autopoezi. Regulují počet mechanismů. Příklad nárustu systémové komplexity. Postupuje dál až dojde k výbuchu.


Systémová komplexita roste díky změně formy.
Systémová komplexita roste díky změně formy.


== Odkazy ==
== Odkazy ==
Byrokraté, editor
1 523

editací

Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu