Příklady využití konceptu životního cyklu LCA: Porovnání verzí

Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 185: Řádek 185:
|4,45 10<sup>-12</sup>
|4,45 10<sup>-12</sup>
|}
|}
Ohledně nákupu zeleniny a ovoce je také nezbytné zmínit, že k jejich distribuci a nákupu je využíváno zbytečné množství obalových materiálů. Každá okurka je zabalena do svého plastového obalu[VJPP7] , 6 rajčat je pohromadě zabaleno do plastového obalu a veškeré ovoce i zeleninu si každý z nás dává do mikrotenového sáčku. Přitom zcela jednoduše můžeme dát přednost rajčatům, která nejsou zabalená v plastu, když nepůjdou zabalená rajčata na odbyt, tak můžeme způsobit změnu a prodejci budou upřednostňovat nákup zeleniny bez obalu. Podobně můžeme postupovat s mikrotenovými sáčky, například není žádný důvod k tomu si dávat pomeranče či banány do sáčku, v poslední době také není neobvyklé, že si ovoce zeleninu nebo i pečivo nabereme do vlastního plátěného pytlíčku, který si přineseme do obchodu společně s nákupní taškou.  Výrobci uvádějí že balení zeleniny do jednotlivých jednorázových obalů prodlužuje životnost plodin a snižuje riziko jejich poškození při dopravě a méně se jich vyhodí, ovšem pro určení, zda je vzhledem k životnímu prostředí výhodnější zabalit každou okurku do vlastního obalu nebo zda je výhodnější vypěstovat více okurek, abychom pokryli případné ztráty plynoucí z jejich nedostatečného zabalení, by bylo potřeba vypracovat velice precizní srovnávací LCA analýzu, ve které by byly zohledněny dopady všech fází života obalu okurek, důkladně prozkoumané pěstování okurek a jejich životnost v obalu a bez obalu.
Ohledně nákupu zeleniny a ovoce je také nezbytné zmínit, že k jejich distribuci a nákupu je využíváno zbytečné množství obalových materiálů. Každá okurka je zabalena do svého plastového obalu, 6 rajčat je pohromadě zabaleno do plastového obalu a veškeré ovoce i zeleninu si každý z nás dává do mikrotenového sáčku. Přitom zcela jednoduše můžeme dát přednost rajčatům, která nejsou zabalená v plastu, když nepůjdou zabalená rajčata na odbyt, tak můžeme způsobit změnu a prodejci budou upřednostňovat nákup zeleniny bez obalu. Podobně můžeme postupovat s mikrotenovými sáčky, například není žádný důvod k tomu si dávat pomeranče či banány do sáčku, v poslední době také není neobvyklé, že si ovoce zeleninu nebo i pečivo nabereme do vlastního plátěného pytlíčku, který si přineseme do obchodu společně s nákupní taškou.  Výrobci uvádějí že balení zeleniny do jednotlivých jednorázových obalů prodlužuje životnost plodin a snižuje riziko jejich poškození při dopravě a méně se jich vyhodí, ovšem pro určení, zda je vzhledem k životnímu prostředí výhodnější zabalit každou okurku do vlastního obalu nebo zda je výhodnější vypěstovat více okurek, abychom pokryli případné ztráty plynoucí z jejich nedostatečného zabalení, by bylo potřeba vypracovat velice precizní srovnávací LCA analýzu, ve které by byly zohledněny dopady všech fází života obalu okurek, důkladně prozkoumané pěstování okurek a jejich životnost v obalu a bez obalu.


Když zmiňujeme nákupy, tak na VŠCHT byla zpracována veřejně dostupná LCA studie na objednávku od MŽP. Pokusíme se zde shrnout některé hlavní výsledky studie, která je celá dostupná zde: <ins><nowiki>https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_181228_tasky/$FILE/LCA%20-%20studie%20final.pdf</nowiki></ins>.
Když zmiňujeme nákupy, tak na VŠCHT byla zpracována veřejně dostupná LCA studie na objednávku od MŽP. Pokusíme se zde shrnout některé hlavní výsledky studie, která je celá dostupná zde: <ins><nowiki>https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_181228_tasky/$FILE/LCA%20-%20studie%20final.pdf</nowiki></ins>.
Tyto webové stránky vyžadují pro svou funkci cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie

Navigační menu